Kijkwijzer en PEGI

Films kijken en computerspelletjes spelen is hartstikke leuk. Het kan alleen wel gebeuren dat je heftige beelden ziet waar je bang van wordt, bijvoorbeeld omdat je er nog te jong voor bent. Dat wil natuurlijk niemand. Om dat te voorkomen, geven Kijkwijzer en PEGI adviezen.

Kijkwijzer

Kijkwijzer informeert jou en jouw ouders of opvoeders of een bepaald televisieprogramma, film of dvd schadelijke beelden bevat waar jij bijvoorbeeld angstig van kunt worden. Kijkwijzer checkt welke programma’s, muziekclips of films een negatieve invloed op kinderen kunnen hebben en plakt er een pictogram met een minimumleeftijd op. Op die manier zijn jij en je ouders of opvoeders gewaarschuwd.
 
Zo’n pictogram staat bijvoorbeeld op het hoesje van een dvd of in de televisiegids. Staat er een 12, dan betekent dit dat er in deze film beelden voorkomen waar kinderen onder de 12 jaar beter niet naar kunnen kijken. Deze 12 betekent dus absoluut niet dat dit nu juist een programma of film is waar alle kinderen die 12 jaar of ouder zijn naar moeten kijken.
 
Let op: Kijkwijzer zegt niets over hoe leuk een bepaald programma is!

Zie voor meer informatie www.kijkwijzer.nl/kids.

kijkwijzer

PEGI

Net als in films en tv-programma’s kunnen er in games heftige beelden voorkomen waar je angstig van kunt worden. Daarom is er ook een Kijkwijzer voor games: PEGI. Dit is een Engelse afkorting, omdat er verschillende landen in Europa aan meewerken. PEGI staat voor ‘Pan European Game Information’ en betekent: informatie over games voor alle landen in Europa. De pictogrammen lijken veel op de pictogrammen van Kijkwijzer.

Ook bij PEGI geldt: de leeftijds-pictogrammen zeggen niets over hoe moeilijk of leuk een game is. Als je bijvoorbeeld 8 bent en een game kiest waar 7 op staat, dan is het alsnog mogelijk dat dit spelletje veel te ingewikkeld is voor jou. Maar je zult er in ieder geval niet eng van gaan dromen! Wanneer je wilt weten hoe moeilijk een spelletje is, dan kun je dat het beste vragen aan de verkoper in de winkel.

Meer informatie op www.kijkwijzer.nl/pegi en www.pegi.info.
 


pegi_symbolen

 

Hoe werkt het in de bibliotheek?

Ook de Bibliotheek heeft met de Kijkwijzer en PEGI te maken. Op de dvd’s en games die de Bibliotheek uitleent, staat het advies van Kijkwijzer/PEGI. Dit advies is in het computersysteem van de Bibliotheek ingevoerd. Bij het uitlenen kijkt de computer naar je geboortedatum. Wanneer de Kijkwijzer of PEGI meldt dat je te jong bent, kun je de dvd of game niet lenen.
 

gamen

Nieuw in de bibliotheek

Uitgelicht

 • Groet en ontmoet banner 800

 • catalogusonderhoud

  Er zijn werkzaamheden gepland aan onze catalogus op:
   

  • • maandag 26 februari tussen ca. 7:30 en 9:00 uur en
  • • dinsdag 27 februari 20:00 uur tot woensdag 28 februari 9:00 uur

   

  Hierdoor is o.a. verlengen, zoeken en reserveren niet mogelijk. Ook is de Wise-app tijdelijk niet beschikbaar.

  Onze excuses voor het ongemak.

Nieuws van de bibliotheek

Bezig met laden...

Gastlenen in heel Nederland

Je kunt nu ook lenen bij alle bibliotheken in Nederland. Kijk bij gastlenen.

Laaggeletterdheid

Eén op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Hier lees je wat laaggeletterdheid inhoudt en wat de Bibliotheek en de overheid er tegen doen.

Meer over laaggeletterdheid

Aanmelden cursus Digisterker

Geef je hier op voor de cursus Digisterker: werken met de e-overheid in gemeente Coevorden.

Aanmelden Digisterker

 
banner lid worden vrouw
 
banner passend lezen 345
 
cursus algemeen squarebanner 330
 
banner rene

Agenda

Bezig met laden...

Evenementenkalender

Bezig met laden...
 
pressreader oranje

Oefenen voor je rijbewijs

Kom in de Bibliotheek met theorie.nl oefenen voor je examen auto- motor- of brommerrijbewijs.

Lees meer

 
Banner biebpanel

De bieb op Twitter