logo_mediawijzerMediawijsheid is alle kennis, vaardigheden en de mentaliteit die je nodig hebt om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen, een wereld waarin media een bepalende rol spelen. Mediawijs ben je als je in staat bent om oude (televisie, radio, pers) en nieuwe media (bv. internettoepassingen, WhatsApp) bewust, maar met een kritische blik, te gebruiken.

In het Nederlandse gezin is het gebruik van nieuwe media de laatste jaren explosief toegenomen. In nagenoeg elk gezin is een computer of laptop aanwezig. Eén op de twee gezinnen heeft een smartphone of tablet. Peuters en kleuters groeien op met boekjes, TV, computers, tablets, apps, en games.
De nieuwe media bieden jonge kinderen (kindvriendelijke) uitdagingen, zeker wanneer ouders het gebruik van media begeleiden. Maar hoe stimuleer je de positieve effecten en wanneer moet je juist opletten en bijsturen?

Jonge kinderen kunnen al snel overweg met nieuwe speeltjes zoals de tablet of de smartphone. Voor de opvoeder ligt hier een uitdagende taak. Mediaopvoeding thuis of op de kinderopvang kan kinderen helpen om nieuwe media voor hun ontwikkeling te benutten. Welke media sluiten aan bij het ontwikkelingsniveau van je kind?

Mediawijsheid en de bibliotheek

• Hoe kan ik de Kijkwijzer gebruiken?
  • Welke geschikte apps, dvd's websites en games zijn er voor kinderen?
  • Waar vind ik digitale (prenten)boeken?

De bibliotheek biedt cursussen en workshops over nieuwe media. Kijk voor een overzicht bij je plaatselijke bibliotheek.

Websites over mediaopvoeding

Algemeen over mediaopvoeding:

Mediaukkies

Mijn kind online

Mediaopvoeding 0-6 jaar

Digiwijs thuis en in de kinderopvang : digidreumesen

CJG : opvoeding en gedrag

Film en tv:
Kijkwijzer

Veilig internet:
Uw kind veilig op internet : kinderbrowser