Delpher: direct online lezen in 50.000 boeken

Ongeveer 50.000 gedigitaliseerde boeken uit de 17de tot en met de 20ste eeuw uit de Koninklijke Bibliotheek, diverse universiteitsbibliotheken en andere erfgoedinstellingen zijn direct online raadpleegbaar via de catalogus van de Drentse bibliotheken. Deze boeken zijn een onderdeel van Delpher, een project van de Koninklijke Bibliotheek.

Naast de Nederlandse boeken digitaliseert Delpher tijdschriften (periode 1850-1940), kranten (1618 tot 1995) en radiobulletins (1937-1989). Via de catalogus van de Bibliotheek zijn alleen de boeken te raadplegen, de andere bronnen kun je doorzoeken via www.delpher.nl.

Welke boeken zitten in Delpher?

De boekencollectie bestaat uit zowel fictie als non-fictie:

  • Bij de non-fictie vind je o.a. architectuur, topografie, techniek, flora en fauna van Nederlands-IndiĆ«, godsdienst, politieke geschriften, wetenschappelijke verhandelingen, wetten, telefoongidsen en kookboeken.
  • Onder de fictie o.a. boeken van Couperus, de briefroman Sara Burgerhart van Betje Wolff en Aagje Deken, maar ook populair drukwerk zoals griezelromans, toneelstukken, kinderboeken en liedbundels.

Zoeken in Delpher

Je kunt in Delpher zoeken door een schrijver, titel of onderwerp in de zoekbalk op de website van de Bibliotheek te typen, bijvoorbeeld 'koken'. In het linker menu zie je vervolgens onder de Gevonden resultaten de optie Delpher staan. Als je hierop klikt krijg je de titels te zien die je direct online kunt doorbladeren. Downloaden van de boeken is niet mogelijk. 
Eventueel kun je het zoekresultaat via het menu verder verfijnen op auteur, jaar enz.

delpher screen