Baby’s ontdekken een boekje op hun eigen manier: door te voelen, te sabbelen of ermee te gooien. Een babyboek moet hier tegen kunnen. Met ongeveer tien maanden ontdekt je kindje hoe een boek ‘werkt’. Het raakt meer gericht op de inhoud en slaat bladzijden om. Soms vijf tegelijk, maar dat geeft niet. Het gaat om het ontdekken en (samen) met het boekje bezig zijn.

2-3 maanden Luisteren naar je stem

Door jouw stem te horen, weet je baby dat jij er bent. Het geeft een gevoel van veiligheid. Jij kunt aan jouw baby merken dat hij er rustig van wordt. Erg leuk: zing liedjes voor je baby. In de bieb vind je boeken met liedjes die je vroeger zelf zong (Ik zag twee beren, ..)

3-5 maanden Grijpen naar voorwerpen

Je baby gaat grijpen naar voorwerpen. Baby’s houden van voorwerpen vasthouden en heen en weer bewegen. Vooral voorwerpen met felle kleuren en voorwerpen die geluid maken, trek- ken de aandacht zoals bij knisperboekjes!

5-7 maanden Voorwerpen verkennen

Je kindje gaat allerlei voorwerpen met de hand- jes en mond betasten. De baby voelt of iets zacht is, of glad of hard. Voelboekjes zijn nu leuk.

7-9 maanden Interesse in wat jij doet

Je baby heeft veel interesse in alles wat je doet en vindt het leuk naar jouw bezigheden te kij- ken. Geef er commentaar bij, dat is goed voor de taalontwikkeling. 9-12 maanden Woorden nazeggen Tijdens het brabbelen van je kindje hoor je steeds meer bekende klanken en lettergrepen. Sommige baby’s kunnen al woorden nazeggen. Tijd voor leuke ‘gesprekjes’! Nijntje en de Wilde Dieren Dick Bruna