Voorlezen: 1 tot 6 jaar

Kinderen tot 6 jaar worden door hun ouders voorgelezen. Dit wordt langzaam opgebouwd van korte verhaaltjes bij een enkel plaatje tot langere verhalen die inspelen op de fantasie van de kinderen.

Dreumesboeken (1+) Plaatjes

Een dreumes gaat herkennen wat er op de plaatjes staat. Foto’s of duidelijke tekeningen van dieren doen het erg goed. Het liefst niet meer dan één plaatje per bladzijde. Vertel er iets bij. Het geeft niets als je kind in het midden van het boek wil beginnen. Het gaat om het samen beleven van de plaatjes, het volgen van een verhaallijn is nog net te moeilijk.

Peuterboeken (2+) Verhalen & dieren

Een peuter van een jaar of twee is toe aan een echt verhaaltje. Over een meisje, jongetje of dier dat iets beleeft wat je kind herkent. De platen moeten duidelijk laten zien wat er in het verhaal gebeurt.

Prentenboeken (3+)

Herkenbaarheid Eenmaal drie, krijgt je peuter steeds meer inte- resse voor wat er om hem heen gebeurt. Peuters zijn dol op herkenbare thema’s zoals aankleden of in bad gaan, maar nieuwe dingen zijn ook interessant. Wat maken andere kinderen mee? Een grote rol speelt de fantasie. Hoe ouder het kind wordt, hoe langer de verhalen mogen wor- den. In deze fase is het leuk om samen naar de Bibliotheek te gaan om daar boekjes uit te zoeken.

Tip Kiekeboekjes

Kleine kinderen spelen graag ‘kiekeboe’. Ze vinden het meestal spannend om te zien wat er achter iets verscholen gaat. Op dezelfde manier werken boekjes met flapjes. Samen kijken wat er achter de flappen verstopt zit, brengt spanning en veel verrassingen.

Wat kun je zelf doen?

• Lees eerder voorgelezen boeken nog eens voor. Kinderen vinden dit leuk en het draagt bij tot een beter begrijpen van het boek of het verhaal.
  • Lees rustig en duidelijk de tekst voor. Maak daarbij gebruik van de mogelijkheden van je stem. Let op hoe je het boek vasthoudt; laat je gezicht er niet achter verdwijnen.
  • Laat je kind zien dat je met lezen iets kunt doen. Bijvoorbeeld door in zijn aanwezigheid een gebruiksaanwijzing, website of recept te lezen.
  • Doe met je kind spelletjes die goed zijn voor zijn taal- en leesontwikkeling. Denk aan lotto’s, puzzels, rijm- en raadspelletjes. Bij sommige bibliotheken kun je deze gratis lenen.