Kinderen gaan vanaf deze leeftijd vaak al zelf naar de bieb. De meeste kinderen krijgen plezier in het lezen. Helaas wordt er weinig gepubliceerd over nieuwe kinderboeken. Gelukkig heeft de Bibliotheek alle kennis hierover in huis.

In deze fase wordt lezen vaak gecombineerd met gamen, films kijken en internetten. De bieb leent films en games uit en er is vaak gratis WIFI. Net als met boeken helpt de bieb ouders en kinderen de juiste keuze te maken als ze op zoek zijn naar de perfecte game of film. Zo zijn op deze leeftijd boeken populair die over dezelfde helden gaan als in films of games, zoals Spijt! van Carry Slee (waar ook een film van is). De Bibliotheek is expert op het gebied van mediawijsheid. De experts (mediacoaches) kunnen ouders adviseren over media- en inter- netgebruik. Wat de Bibliotheek ook kan, is een ouderavond verzorgen over Kind en Media.

Wat kun je zelf doen?

• Alhoewel kinderen zelf gaan lezen, blijft het aan te raden om nog af en toe voor te lezen. Voorlezen vormt een uitstekende basis om met kinderen te praten over maatschappelijke en sociaal- emotionele onderwerpen. Daarnaast blijft voorlezen belangrijk voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Ze maken zich nieuwe informatie eigen en leren verschillende schrijfstijlen en genres kennen.
  • Kies daarom bij het voorlezen voor boeken met thema’s die kinderen van deze leeftijd bezig- houden. Op www.leesplein.nl zijn boeken op thema te vinden. Laat je kind zelf ook voor- leesboeken kiezen en vertellen waarom een bepaald boek leuk lijkt.
  • Praat met je kind over de verhalen die worden voorgelezen. Vraag niet alleen naar de eigen me- ning, maar stel specifieke vragen als: ‘Wat vind je van de manier waarop die jongen dat heeft opgelost? Wie zou jij het liefst willen zijn in het verhaal? Wat ga je van dit verhaal onthouden?’