Leestips

De bibliotheek stimuleert lezen en het maakt niet uit of dat via een papieren boek of een iPad is. De bieb maakt ouders en kin- deren graag wegwijs in het digitale doolhof. Welke multimedia zijn er voor welke leeftijd? Wat zijn goede en leuke lees-apps voor de iPad? En waar op internet staat betrouwbare tie voor huiswerk en werkstukken?

Mees Kees

Er zijn meerdere papieren boeken van Mees Kees en deze app vult aan. Verschillende korte verhaaltjes om voor te lezen, spelletjes (galgje), een meezinglied en extra info over Mees Kees. 

Dikkie Dik

De basis zijn vier voorleesverhalen die je zelf kan lezen of worden voorgedragen door Jet Boeke, de maker van de verhalen. Daarnaast twee geanimeerde verhalen en spelletjes.

Daar komt aap

Voor de beginnende lezers, maar ook geschikt als voorleesboek. Het verhaal draait als altijd bij deze hoofdpersoon om gek doen en is vooral grappig. Voordat jij Het verhaal is de Winnaar van de Gouden Griffel 2010 en richt zich op kinderen van 5 en 6 jaar. Fantasierijk met schitterende tekeningen.

De Gelukkige Olifant

Geschreven door Youp van ‘t Hek die ook voor de nodige stemmetjes zorgt. De app zit vol met leuke interactieve animaties. 

 

Wist je dat...?

Als een kind 15 minuten per dag leest, het 1.000.000 woorden per jaar leest. 

Een vier-jarige die niet voorgelezen wordt gemiddeld zo’n 1.500 woorden kent. Een vierjarige die wel voorgelezen wordt, kent er al gauw 3.500!

Kinderen waarvan de ouder lid van de bibliotheek is, vijf keer meer boeken lenen dan kinderen waarvan de ouder geen lid is.

Kinderen de meeste nieuwe woorden buiten het klaslokaal leren.

Een kind tot een jaar of acht gemiddeld 800 nieuwe woorden per jaar leert.

Een gemiddelde 12-jarige 17.000 woorden kent. Een volwassene kent er tussen de 50.000 en 70.000.

Kinderen die meer lezen, betere resultaten op school behalen. 

Kinderen die regelmatig worden voorgelezen over het algemeen beter presteren op school.

Kinderen dol zijn op boeken in series. Zoals Hoe overleef ik.... van Francine Oomen, Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus van Paul van Loon.

Kinderen die regelmatig een paar bladzijden lezen, zich beter kunnen concentreren op school.