Populaire nieuwe titels week 48

Ma | Hugo Borst

maHugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt.

Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.

Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.

Reserveer

 

De Amerikaanse prinses | Annejet van der Zijl

amerikaanseprinsesSebastian Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd - aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt.

'De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad', zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel achter zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiĆ«le prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix. Door dit boek kwam onlangs de fruitdiefstal door de jonge Beatrix in de publiciteit.

De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriĆ«le en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het persoonlijke verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Reserveer

 

Dichterbij : kunst in details | Wieteke van Zeil

dichterbijAls je iets langer bij een kunstwerk blijft staan, vallen er rare, opmerkelijke, onbegrijpelijke, knappe en onverwachte details op. Details waardoor je het hele kunstwerk ineens begrijpt of waardoor je de wereld om je heen scherper gaat zien.

Wieteke van Zeil wijst ons in haar inmiddels beroemde rubriek in de Volkskrant op de rijke details in kunstwerken die eerder aan onze aandacht zijn ontsnapt: van de zachte neus van en koe, een verveeld engeltje en het borsthaar van een schilder tot een veelvoud aan wetenschappelijke instrumenten, vreemde ingewanden en de huid van een vrouw in de vlammen van het vagevuur. Elk detail opent een deur naar een wereld vol betekenis, symboliek en persoonlijke associaties, waardoor een kunstwerk niet alleen meer gaat leven, maar ook je blik op de wereld kan veranderen.

Reserveer

 

Eerdere items