Populaire nieuwe titels week 40/41

Het beste wat we hebben | Griet Op de Beeck

beste wat we hebben De zitting was in volle gang, maar Lucas stond op en liep de raadkamer uit. Soms weet een lijf beter wat te doen dan alle opgetelde rationaliteit. Hij stapte in zijn auto en zonder veel nadenken reed hij naar de brug, de brug waar elk jaar gemiddeld veertien mensen af sprongen.

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

De roman is het eerste deel van een trilogie waarin Griet Op de Beeck een voor haar erg belangrijke thematiek tot op het bot wil proberen uit te spitten. Drie boeken, perfect afzonderlijk te lezen indien gewenst, met drie perspectieven op eenzelfde problematiek, die telkens de ruimte krijgen. Omdat sommige dingen niet simpel te vertellen zijn.

Oorsprong | Dan Brown

oorsprong De nieuwe Robert Langdon-thriller van Dan Brown, de populairste thrillerschrijver ter wereld. Oorsprong speelt zich af in Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla, zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, geschiedenis en architectuur en draait om de belangrijkste vragen ooit: die naar onze herkomst en onze toekomst.

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, is te gast bij de spectaculaire onthulling van Edmond Kirsch' ontdekking. Kirsch, een wereldberoemde, controversiƫle miljardair en futurist, claimt dat zijn ontdekking de wetenschap voor altijd zal veranderen, maar de onthulling ontaardt in chaos. Samen met Ambra Vidal, de elegante museumdirecteur, weet Langdon in een race tegen de klok en door het doorgronden van symbolen, moderne kunst, extreme religies en verborgen geschiedenissen Kirsch' schokkende geheim te ontsluiten.

Tjerk | Bennie Roeters

Tjerk In de roerige jaren zestig was Tjerk Vermaning wereldwijd een fenomeen, een media event. Aan de lopende band groef de roemruchte amateur-archeoloog in Drenthe bijzondere artefacten uit de oertijd op. Hij was van eenvoudige komaf en zeer eigengereid, wat hem in conflict bracht met de gevestigde orde. Het leidde tot geruchtmakende rechtszaken en weer veel publiciteit.

Tjerk was de Drent die brutaal zijn klomp tussen de deur zette, een vlerk die de hoge heren der wetenschap uitdaagde en hen een pootje lichtte.

Maar Tjerk is ook het verhaal over een man die bereid is alles op te offeren, zijn vrouw, zelfs zijn dochter, om zijn gelijk te bewijzen. Tegenover hem staat de onberispelijke archeoloog Hermen Hermsen die anno 2017 terugkijkt op zijn leven dat verregaand is beĆÆnvloed door Vermaning. Een roman over het verleden dat zich steeds weer transformeert.

Reserveer

Andere tijden in het dorp : de stille revolutie op het Nederlandse platteland | Marchien den Hertog (red)

andere tijden Tien verhalen over de veranderingen op het Nederlandse platteland in met name de tweede helft van afgelopen eeuw. We kennen het beeld van de dorpse idylle die klein en overzichtelijk was en de veiligheid bood van een hechte gemeenschap. Het touwtje uit de brievenbus. Maar traditie en kleinschaligheid hadden ook een schaduwzijde. Grote standsverschillen, trieste werkloosheid, de macht van de kerk, keihard werken en schrijnende armoede.

In de jaren vijftig en zestig komt daar verandering in, de moderne tijd doet zijn intree in de Nederlandse dorpen. Boerenbedrijven gaan op de schop, het wildwestgevecht tussen douane en botersmokkelaars loopt stuk op de EU, er komen fabrieken en nieuwbouwwijken.

Gebaseerd op uitzendingen van het populaire tv-programma Andere Tijden en met een voorwoord door Hans Goedkoop.

Eerdere items