Voorlezen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar

Elk kind is uniek en leest op zijn eigen manier. De bibliotheek heeft voor elk kind een passend boek. Op de volgende pagina's lees je meer over de verschillende leesfases van kinderen.

Voor de kinderen tot 1 jaar zijn er voorname- lijk bijtboekjes, sabbelboekjes en bijvoorbeeld badboekjes. Voor peuters van 1-3 jaar zijn er kijkboeken. Voor de 1-jarigen is vaak één plaatje per pa- gina voldoende. Is het kind al bijna 3 jaar, dan zijn de meer gedetailleerde plaatjes interes- sant. Peuters gaan dingen benoemen en vin- den het leuk als ze thema’s herkennen zoals aankleden en in bad gaan. Voor kleuters van 3-6 jaar wordt de tekst bij de plaatjes steeds belangrijker. Ze lezen nog niet zelf, dus het gaat hierbij nog om voorlezen. Een grote rol speelt de fantasie. Ze geloven nog in kabouters en monsters onder hun bed.

Speciaal voor de allerkleinsten van 0-4 jaar biedt de bibliotheek BoekStart. Zodra je baby drie maanden oud is, krijg je een uitnodi- ging om samen in de bibliotheek te komen. Je kindje wordt bieblid en krijgt een leuk kof- fertje met inhoud cadeau. Uit gegevens over het Britse Bookstart blijkt dat kinderen die als baby al worden voorgelezen niet alleen met een voorsprong op de basisschool starten, maar dat ze deze voorsprong ook gedurende hun hele schoolloopbaan weten te behouden. Vraag ernaar in de bieb of kijk op boekstart.nl.

De indeling van de Bibliotheek

• AB zijn de babyboekjes