Makkelijker lezen

Niet alle kinderen vinden lezen leuk. Eén op de tien kinderen heeft moeite met lezen. De bieb heeft voor al deze kinderen een leesoplossing op maat. Zodat ze niet alleen beter gaan lezen, maar lezen ook leuk(er) gaan vinden.

Het grootste gedeelte van de kinderen dat moeite heeft met lezen, heeft dyslexie. Maar er zijn ook kinderen met concentratieproble- men, zoals ADHD, of kinderen met een taal- achterstand die moeite kunnen hebben met lezen. De medewerkers van de bibliotheek zijn speciaal getraind om kinderen en hun ouders persoonlijk advies te geven. Voor kinderen die moeilijk lezen, biedt de bibliotheek speciale voorzieningen.

Makkelijk Lezen Plein

Een mooi startpunt is het Makkelijk Lezen Plein (MLP) dat in vrijwel elke bieb aanwezig is. Hier zijn de leukste, spannendste en mak- kelijkst te lezen boeken samengebracht. Bi- jvoorbeeld boeken met veel plaatjes of een extra grote letter. Op het MLP zijn ook digi- tale hulpmiddelen te vinden zoals computers waarvan de toetsenborden extra grote letters hebben en zijn er daisyspelers en daisyroms aanwezig. Dit zijn gesproken boeken met uit- gebreide mogelijkheden (zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de spreeksnelheid).

Daarmee kunnen kinderen de gesproken tekst horen en tegelijkertijd meelezen in het boek. Op www.makkelijklezenplein.nl kun je alle informatie vinden en alvast de leukste boeken uitzoeken met de zoekfunctie. Ook biedt de website een lijst met de 50 meest uitgeleende boeken op de MLP’s.

Dit is de top 3:

1. Oscar Tortuga Wie wint Geronimo? (Om op te eten...)
  2. Geronimo Stilton De mysterieuze mummie
  3. Geronimo Stilton Kaas op wielen